+46 70-631 08 20 uthyrning@smahede.se
Är Småhede det perfekta boendet för dig?    BOKA NU!

Nyvallen – Lillfjället – Sonfjället

Sonfjället reser sig majestätiskt över Hedebygden och är synligt vida omkring. Att vandra upp på den toppen med den karaktäristiska siluetten är en fantastisk upplevelse, även om det inte är Sonfjällets högsta punkt. Den kortaste men mest utmanande vägen upp går från Nyvallens fäbod som ligger precis nedanför stupet. På Nyvallens fäbod kan ni prata med makarna Kristoffersson om deras verksamhet och fika i deras lilla café, vilket ligger precis där leden till Sonfjället börjar.

Vandringen är bara ca 2,5 km enkel väg, men vägen är bitvis mycket brant och underlaget de sista hundra metrarna går över klippblock och stora stenar. Räkna med att vandringen tar fyra till sex timmar. Ta med gott om mat och vatten och tänk på att temperaturen skjunker fort med höjden och att vädret kan skifta mycket fort. Varma kläder och regnkläder rekomenderas oavsett hur vädret är vid parkeringsplatsen när ni börjar gå.

Vägbeskrivning

Från Hede följer ni väg 84 mot Sveg. Efter ca 10 km kommer ni till Hedeviken där ni ska svänga höger vid skylten som det står “Sonfjällets Nationalpark 17” på. Kör vägen genom byn, över bron och uppför sluttningen tills ni ser skylten “Här slutar allmän väg”. Där svänger ni höger och fortsätter följa skyltningen mot “Sonfjällets Nationalpark”. Kör grusvägen i 14 km uppför fjällsidan. När ni kommer fram till Nyvallens fäbod parkerar ni på Nationalparkens parkering på vänster sida.

Gå den sista biten ner till Nyvallen och följ leden som går upp mot höger. Leden är väl markerad. Den första kilometern av leden går genom fjällnära björkskog. Leden kan vara lerig och ojämn den går relativt brant uppför, men leden är fortfarande så pass enkel att gå att barn klarar av den. Efter ca 1,5 km kommer ni upp på Lillfjället. Här kan ni välja på att betrakta Sonfjället på avstånd och gå ner igen eller fortsätta upp till toppen. Härifrån är stigen svår att gå och i ravinen är lutningen ca 45 grader i ca 150 meter. Väl uppe på kammen övergår underlaget från jord och sand till stora stenar och klippblock som är svåra att gå på och leden är inte längre lätt att se. Ni är framme vid toppen när ni kommer till det ca 2 meter höga toppröset.

Från Lillfjället går det att gå en lättare väg genom att följa leden mot Sododalen och sedan svänga vänster mot toppen. Den vägen beskrivs inte närmare här, vill ni gå den får ni konsultera fjällkartan eller Destination Vemdalens vandringskarta.

Externa länkar

Navigera till parkeringsplats
Länk till Nyvallens webbplats
Beställ Destination Vemdalens vandringskarta
Länk till Sonfjällets Nationalparks webbplats

Småhede

Nyvallen

Lillfjället

Sonfjället

Kontakta oss

4 + 14 =